Baancompetitie

 

Baancompetitie Uithof 2019-'20: alle eindstanden

3 maart 2020 - Vorig weekend is de baancompetitie per leeftijdscategorie afgerond. Hieronder vind je alle eindstanden. Het is in sommige categorieën tot het laatste nog flink spannend geweest. Bij de dames junioren A eindigden zelfs twee rijdsters met een gelijk aantal punten. Het resultaat in de finalewedstrijd geeft in zo'n situatie de doorslag. Meerle van den Berg (DVIJC) werd zo winnaar, Rianne Koot (Warmond) kreeg de tweede prijs.

  

De baancommissie

 

Baancompetitie Uithof 2018-'19: alle slotstanden

19 april 2019 - HIer vind je alle eindklassementen van de baancompetitie op de Uithof. Voor de junioren B en ouder konden deze slotstanden dit jaar helaas pas laat gepubliceerd worden. Onze excuses daarvoor.

In de meeste categorieën is de strijd om de podiumplaatsen tot het laatst spannend geweest. We hopen volgend jaar weer net zo mooie competie te zien.

Intussen iedereen een goed zomerhalfjaar gewenst!

  


De opzet van de baancompetitie

Sinds oktober 2012 kennen we bij het langebaanschaatsen op de Uithof een baancompetitie per leeftijdscategorie. Het begon met de junioren A,B en C, maar inmiddels hebben ook de pupillen, neo's, senioren en masters hun eigen competitie. Gespreid over het seizoen gaat het steeds om 4 tot 6 wedstrijden, met een variatie in afstanden. Dit alles wordt per leeftijdscategorie afgerond met een finale en prijsuitreiking in januari of februari.

 

Voor jongens en meisjes (of: heren en dames) wordt een apart klassement opgemaakt, maar verder is het voor elke leeftijdscategorie een ongedeelde competitie. De wedstrijd wordt dus niet gesplitst in snelheidsklassen. Dat betekent dat een junior B die geen snelle 1000 of 1500 meter rijdt, maar wel goed kan starten, op de 100 en 300 meter ook eens tegen gelijkwaardige tegenstanders kan rijden. Of het op een avond slecht weer is, maakt niet uit. Het gaat er alleen om hoeveel anderen je achter je houdt. En wie wegblijft, loopt punten mis voor het eindklassement.

 

Op deze manier willen we zorgen dat rijders niet alleen naar de ijsbaan komen als ze een PR denken te gaan verbeteren, maar gewoon om hun krachten te meten met leeftijdgenoten. Er blijven ook 'losse' wedstrijden bestaan, om verschillende groepen rijders de afstanden te kunnen bieden waar ze aan toe zijn.

Voor de puntentelling in de baancompetitie gelden de volgende regels:

  • Per wedstrijd wordt op basis van het eindklassement per leeftijdscategorie een ranglijst opgesteld
  • Op basis hiervan worden 'worldcup'-punten toegekend (nr 1 krijgt 150 punt, nr 2  140, enz) 
  • Wie op een dag op één of meer afstanden niet geklasseerd is, verdient geen punten

Na de finale worden de punten over het hele seizoen bij elkaar opgeteld tot een eindklassement.

Bij gelijk aantal punten is de uitslag van de finalewedstrijd beslissend.

 

Er is géén officieel ploegenklassement. De verwerkingscapaciteit hiervoor ontbreekt tot nu toe.

 

Als een leeftijdscategorie meer dan 40 deelnemers telt, wordt er indien mogelijk gesplitst (voorbeelden: pupillen, heren neo- en senioren). Als een leeftijdscategorie minder dan 10 deelnemers telt, wordt deze indien mogelijk gebundeld met een aangrenzende categorie (voorbeeld: dames neo- en senioren, dames masters

 

NB: Aan het einde van het seizoen zullen klasse-1-rijders mee rijden in de baancompetitie, zij zullen echter niet meetellen in de puntentelling van het baancompetitie klassement.

 

Baancompetitie Uithof 2017-'18: de slotklassementen

23 februari 2018 - De langebaancompetitie op de Uithof zit er weer op. Hieronder vind je alle puntenklassementen. Voor de gereden tijden, zie de uitslagen per wedstrijddag. Tot ziens bij de recordwedstrijden - of op het natuurijs begin maart!

  

 

© 2006 - 2021 KNSB Gewest Zuid-Holland | Realisatie: Kant en Klare Site