Klassenindeling

De indeling in snelheidsklassen bij de wekelijkse langebaanwedstrijden is per september 2019 vereenvoudigd. 'Klasse 1', voor rijders met Ysfaciliteiten (YF) blijft een geval apart. Zie hier.
Maar voor klasse 2 en hoger werken we nu met limiettijden op één sleutelafstand. Je ziet dit duidelijk in de wedstrijdkalender en bij de inschrijving. Het gaat steeds om je beste officieel geregistreerde tijd* op die afstand in het ‘vorige + huidige’ seizoen. Het inschrijfsysteem checkt of je aan de eisen voldoet. En als je je tijd verbetert, wordt dat automatisch verwerkt.
*) tijden van KNSB-licentiehouders op álle ijsbanen tellen vanaf nu mee, zodra ze officieel geregistreerd zijn. Deze tijden zijn eventueel na te zoeken op https://www.schaatsen.nl/ranglijsten/
 
Deze pagina is per 28-11 gewijzigd. De term 'snelheidsgroep' is vervallen. En wat eerder snelheidsgroep 1 tm 5 heette, heet voortaan klasse 2 tm 6. Verder blijft alles hetzelfde.
 
Eenvoudiger
We nemen afscheid van een ingewikkeld systeem met verschillende normen per leeftijdsgroep op meerdere afstanden, wat een lijst van ruim 150 verschillende limiettijden opleverde. Niemand hoeft meer te puzzelen aan promoties; je weet altijd waar je aan toe bent. Maar bij de start van de wedstrijden is het wel even wennen, want de oude klassenindeling geldt niet meer.
 
Pupillen en junioren C 
Deze leeftijdsgroepen krijgen elk een eigen sleutelafstand: bij pupillen 500 en bij C’s 1000 m. Alleen in de onderste klasse blijft het mogelijk om ook met een kortere afstand een eerste stap omhoog te maken.
De tijden die we als limiet hanteren, zijn wel gelijk gebleven. Maar er is geen 1000m-limiet meer bij de pupillen en geen 1500m-limiet voor junioren C.
En: ook tijden die op andere banen gereden zijn, tellen nu dus mee. De indeling van de rijders zal dus in seizoen '19-'20 net even anders uitpakken dan aan het eind van vorig jaar.
 
 
 
Jun B en ouder: vaste limieten op 1500m
De indeling is sterk vereenvoudigd. Voor álle rijders vanaf junior B geldt dezelfde indeling. Zie de tabel.
Daarbij betekent <2.20: “sneller dan 2.20,00 maar niet sneller dan 2.10,00” 
Van de junioren A en neo’s zullen meer rijders in klasse 2 zitten dan van junioren B of masters. Vroeger was dat voor die laatsten een nadeel, omdat de klasse meer wedstrijden kreeg, maar de verdeling wordt nu veel gelijkmatiger. De limieten dienen louter voor het praktisch indelen van wedstrijden. De kans dat je een gelijkwaardige tegenstander krijgt, wordt zelfs groter dan voorheen.
 
Nog een paar dingen om te weten:
Wie vorig jaar geen tijd heeft gereden op de sleutelafstand(-en), begint in de onderste groep. 
Naast wedstrijden per klasse blijft de baancompetitie belangrijk. Daar komen alle leeftijdsgenoten (behalve beginners pupil en jun C) bij elkaar, zonder snelheidseisen.
Klasse 1 is voor rijders van het Regionaal Talenten Centrum (RTC) en rijders met IJsfaciliteiten (YF). De normen voor YF vind je hier. En zie ook de YF-normen voor masters.
 
© 2006 - 2021 KNSB Gewest Zuid-Holland | Realisatie: Kant en Klare Site